Gouldsofboersma

Het is een kwestie van geduld
 

De levenscyclus 

Er zijn een aantal periode per jaar die terug keren van de Gouldamadine. In deze periodes is de behoefte aan voedingsstoffen verschillend. Dit kunt u oplossen door verschillende diëten aan te bieden, zodat de gouldamadines het hele jaar in goede conditie blijven. De periodes zijn:


Deze mannen waren in augustus klaar met de rui. Om ze heel te houden kan je de mannen in 1 nieuw hok verzamelen. Mannen op kleur worden dominant als je deze in het dezelfde hok houdt waar poppen bij zijn. 


                                                                     JE ZIET VERSCHILLENDE STADIA VAN RUIMOMENTEN

De cyclus van de jeugdperiode tot en met de grote rui beslaat ong. 2   jaar. Gemiddeld zijn de vogels 10 – 12 maanden oud voordat men begint met de   kweek. In de rustperiode kunnen activiteiten plaatsvinden zoals   tentoonstellingen. Het is aan te bevelen om de vogels daarna 1-2 weken rust   te geven, voordat u begint te kweken met de vogels.

Jeugdperiode: De vogel is 25 dagen   oud en heeft het nest verlaten. De zaden die een jonge vogel eet zijn: Tropische mengeling, Japanse millet, trosgierst en elke dag een beetje eivoer   vermengd met Japanse millet en honing. In deze periode heeft de vogel dierlijke eiwitten nodig om zich te ontwikkelen. Als de jonge vogel eenmaal is begonnen aan zijn/haar jeugdkleed, is het verstandig om de vogel niet meer te verplaatsen. Aangezien de gouldamadine dit als stress beschouwt zal deze met de jeugdrui stoppen. Uitzonderingen zijn er altijd en vooral als je de Gouldamadine voor de zomer verplaatst. Door de warmte en intensievere licht in de zomer zal de Gouldamadine alsnog zijn jeugdrui afronden.

Ruiperiode jeugdkleed: Gedurende deze tijd   zijn de jonge vogels erg vatbaar. Zorg dat de omgeving regelmatig wordt  schoongemaakt om te wennen aan de handelingen van de liefhebber.Dierlijke eiwitten zijn van groot belang voor de ontwikkeling van nieuwe veren. Voor de variatie zijn gras- en onkruidzaden erg lekker voor de vogels.

Rustperiode: In deze periode is   het van belang dat de vogel niet te veel zaad tot zijn beschikking krijgt. Ik  geef de vogels nu gemiddeld 4 gram voer per dag. Uit ervaring weet ik dat dit   net genoeg is voor de goulds. De vogels zullen alle zaden opeten en niet   alleen de zaden die ze lekker vinden. In deze periode kun je wat meer   graszaden geven, omdat deze meer koolhydraten bevatten dan vetten. Hierdoor   boots je enigszins de natuurlijke gang van zaken na, omdat in het wild de   vogels meer prestaties moeten leveren om aan hun voedsel te komen. Naar mijn   mening komt dit bij de aankomende kweek ten goede. Als de eiwitten aanvoer   (eivoer)weer wordt aangeboden na een schrale eiwitperiode krijg je de vogels beter in broedconditie.

Vlak voor de kweek: Tot ongeveer 4 weken   voor de kweek kun   je de vogels op een eenvoudig dieet zetten.   Dagelijks een hoeveelheid zaden en 1x per week trosgierst en een beetje   eivoer/Japanse millet. Denk aan de juiste hoeveelheid zaden. Het is   belangrijk dat er niet te veel voedsel voorhanden is. Volle bak is uit ten   boze. 

Kweekperiode: Vier weken voordat de   kweek begint voert u de porties eivoer op. U start met 2x per week en gaat geleidelijk over naar dagelijks. De hoeveelheid zaad in het eivoer neemt   langzaam af.

Om de goulds extra te stimuleren kunt u Comed Fertibol door het zaad   mengen. Comed Fertibol bevat de juiste hoeveelheid mineralen en vitaminen die   de goulds nodig hebben voor de kweekperiode. Om deel te nemen aan  tentoonstellingen is het noodzakelijk om je jongen te ringen. Klik hier hoe je een jonge vogel op een eenvoudige en veilige manier kunt ringen.

Grote ruiperiode: ik raad u aan om niet meer dan 2 rondes per jaar met een koppel goulds te kweken, ondanks dat het  lijkt alsof de oudere vogels nog steeds in goede broedconditie zijn. De grote ruiperiode vergt veel van de conditie van de goulds. Ze komen deze beter door   als ze voldoende energie over hebben. Na deze tijd breekt de rustperiode aan en kan de cyclus opnieuw beginnen. U dient er wel voor te zorgen dat de   gouldamadine niet te vet de ruiperiode in gaat, want vette vogels zijn niet   in conditie. En niet in conditie zijn verloopt de rui trager of slecht. 

                                                                                      -het is een kwestie van geduld-